You can't stop the waves, but you can learn to surf.

 

– Jon Kabat-Zinn –

Wat?

 

Mindfulness, of Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), is een manier om je aandacht te richten op het hier en nu. Daardoor krijg je meer ruimte om te genieten van het leven. Het effect is blijvende balans in jouw leven, waardoor je productiever en creatiever wordt.

 

De meesten van ons hebben de neiging om alles teveel onder controle te willen houden, om teveel te doen, om dingen op te lossen of aan te passen waarbij je jezelf kan verliezen.

 

Tijdens de training word je je bewust van jouw denkpatronen en automatische reacties, en leer je er anders mee om te gaan. Deze training bestaat uit negen bijeenkomsten, daarnaast krijg je ook oefeningen mee voor thuis (met audiomateriaal). Op deze manier kan je, in je eigen tempo en in alle rust aan de slag.

 

Hierdoor krijg je in de alledaagse drukte steeds meer ruimte voor jezelf. Door aandacht aan jezelf te besteden kom je weer in contact met wat er op dit moment werkelijk in en buiten je leeft.

 

Waarom?

 

Voor de een betekent het een verdieping, een verrijking in je leven. Maar het kan er ook voor zorgen dat je afkomt van het gevoel nooit klaar te zijn, het worstelen met beklemmende gedachten, emoties of spanningen.

 

Een mindfulness training is dan ook vaak erg effectief bij een burnout, depressiviteit, klachten die met stress te maken hebben, slapeloosheid, eetstoornissen en klachten die te maken hebben met angst, fobieën en dergelijke.

 

Hoe?

 

Tijdens 8 bijeenkomsten van 2,5 uur krijg je verschillende aandachtsoefeningen, zoals zitmeditatie, lichaamsverkenning en mindful yoga. Aan het eind van iedere sessie wordt het nieuwe materiaal, en eventuele andere dingen die naar boven komen, besproken. Tijdens de bijeenkomsten zelf is er ook veel ruimte voor feedback en terugkoppeling.

 

Bij de training horen ook een voorgesprek en een oefendag (de zogenaamde dag van aandacht). De training is geschikt voor iedere volwassene met of zonder klachten. Het is een goed idee om loszittende, comfortabele kleding te dragen. Verder hoef je niets mee te nemen, alles wat verder nodig is al aanwezig.

Wanneer?

 

Spreekt dit je aan en wil je ook graag zo’n training volgen?

 

We hebben zowel overdag als ’s avonds (19.00 tot 21.30 uur) trainingen. Op maandag, donderdag en vrijdag zijn er groepssessies. De training duurt acht weken. Wil je weten op welke data er weer zo'n blok begint, dat kan je zien op de kalender van Mindful Leven.

 

Heb je interesse in deze training maar kan je niet op de genoemde tijdstippen? Neem dan even contact op. Bij voldoende belangstelling starten we nog een groep op een ander moment.

 

Wil je liever individueel een training volgen? Dat kan. Neem dan even contact [hieronder link naar contactpagina] op om de mogelijkheden te bespreken. Individuele trainingen kunnen in overleg ook op andere dagen gepland worden.

 

Het is ook mogelijk om de training op locatie aan te bieden voor werknemers, managers en andere groepen. Meer informatie over begeleiding en training op scholen kan je op deze site vinden.

 

Waar?

 

Bij Mindful Leven, in het Centrum van Den Haag. Het volledige adres is Huijgenspark 40, 2515 BA Den Haag. Op het Google Maps-kaartje op onze contact-pagina is de locatie precies te zien. Door op dat kaartje te klikken kan je ook zien hoe je makkelijk bij ons kan komen.

 

Neem contact op om je in te schrijven en een afspraak te maken voor het voorgesprek. Geef in je mail aan welke dag of welk tijdstip je voorkeur heeft.

 

Praktische informatie

 

De kosten voor een acht weken durende training zijn  375 euro. Deze training bestaat uit acht bijeenkomsten en een volledige dag, inclusief een werkmap en audiomateriaal voor thuisgebruik. Voor individuele trainingen rekenen we een ander tarief.

 

Op deze pagina zijn de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de training te vinden.

 

Achtergrondinformatie

 

De achtweekse MBSR training is ontwikkeld door Professor Jon Kabat-Zinn in het universitaire ziekenhuis van Massachusetts. Meer informatie over Jon Kabat-Zinn is onder andere te vinden in dit artikel van Wikipedia

 

Als je hem liever op YouTube zelf hierover ziet vertellen, dat kan hier.